Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

2000 Αλβανοί, Έλληνες με δικαστικές αποφάσεις στην Αλβανία!

2000 πολίτες στην Αλβανία άλλαξαν με δικαστική απόφαση την εθνικότητα από Αλβανική σε Ελληνική ενώ εκκρεμούν πολύ περισσότερες.
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Αλβανίας, όπως αναφέρει ο "Βορειοηπειρώτης", θορυβήθηκε από το μεγάλο αριθμό πολιτών της χώρας που ζητούν δικαστικά την αλλαγή της αλβανικής εθνικότητας. Η πλειοψηφία των αιτήσεων προέρχονται από την περιοχή της Βορείου Ηπείρου και συγκεκριμένα από το Αργυρόκαστρο, τους Αγίους Σαράντα, την Πρεμετή και την Κορυτσά όπου ζητούν να καταγραφούν με Ελληνική εθνικότητα.
Λίγες είναι οι αιτήσεις για άλλες εθνικότητες όπως είναι η Βουλγάρικη στην Γκολομπόρντα (κεντροανατολική Αλβανία), Μαυροβούνια βορειοανατολικά ενώ υπάρχουν και κάποιες αιτήσεις από τη μειοψηφία των Βλάχων της Αλβανίας που πιστεύουν σε Ρουμάνικη καταγωγή τους. Το κράτος της Αλβανίας αναγνωρίζει επισήμως τρεις εθνικές μειονότητες, την Ελληνική, τη Σλαβομακεδονική και την Μαυροβούνια, σε περιορισμένες μειονοτικές ζώνες. Συγκεκριμένα οκτώ Ελληνικές επαρχίες στους νομούς Αργυροκάστρου, Αγίων Σαράντα και Δελβίνου, μία Μαυροβούνια επαρχία στη Σκόδρα και μία «Σλαβομακεδονική» στο Ντεβόλ. Τους περίπου 250.000 Βλάχους τους καταγράφει ως πολιτισμική αλβανική κοινότητα ενώ οι ίδιοι είναι μοιρασμένοι σε τρεις ομάδες, σε αυτούς που πιστεύουν ότι είναι Έλληνες, Αλβανοί και Ρουμάνοι.
Οι εκπρόσωποι των μειονοτήτων στην Αλβανία δεν αναγνωρίζουν τους αριθμούς του Αλβανικού κράτους εκτιμώντας το συνολικό αριθμό τους σε τετραπλάσιο μέχρι πενταπλάσιο του αριθμού που παρουσιάζει το επίσημο κράτος. Σε απογραφή που έγινε πριν την πτώση του κομουνιστικού καθεστώτος στην Αλβανία (1990) οι Έλληνες των 99 αναγνωρισμένων Ελληνικών χωριών, ανέρχονται περίπου στους 60.000, χωρίς να υπολογίζονται οι Έλληνες που κατοικούσαν στη Χειμάρρα, στην Κορυτσά, στην Πρεμετή, στην Άρτα Αυλώνας, στις πόλεις της Αλβανίας αλλά και τους μεικτούς γάμους.
http://press-epirus.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου